maandag 11 mei 2009

schilderij van voorvader Pieter de Neyn (1630) uit museum gestolen


Pieter de Neyn is een verre voorvader van moeders kant (Dora de Neyn van Hoogwerff).

IJSSELSTEIN - Uit het Stadsmuseum IJsselstein zijn in de nacht van zondag op maandag zes schilderijen gestolen. Dat heeft het museum maandag bekendgemaakt. Twee schilderijen zijn bij de inbraak beschadigd.
Het gaat om landschapsschilderijen uit de 17de en 19de eeuw, waaronder werken van Jan van Goyen.

Volgens een woordvoerder van de gemeente IJsselstein hebben de inbrekers zich illegaal toegang verschaft tot het museum via een nooduitgang. „Het inbraakalarm ging af en toen de politie ter plaatse kwam, waren de inbrekers al weg. De deur was geforceerd”, aldus de woordvoerder. Volgens hem was er geen nachtwaker aanwezig in het pand.

Welke waarde de schilderijen vertegenwoordigen is moeilijk te zeggen „De kunsthistorische waarde is heel groot maar ik kan er geen geldbedrag aan hangen”,aldus de zegsman.

De doeken die gestolen zijn, zijn eigendom van het Instituut Collectie Nederland (Rijswijk) en het Centraal Museum (Utrecht). Het gaat om drie werken van Jan van Goyen,(..). Verder zijn Boerderij aan het water van Pieter de Neyn (circa 1630), Landschap met koeien van Willem Roelofs (circa 1885) en Weidelandschap van Adrianus van Everdingen (circa 1880) verdwenen.

2 opmerkingen:

Paul M zei

Jammer, ik had het graag willen zien. Het is wel een erkenning van de schilderskunst van de Neyn.

joke zei

Ik wist niet dat het in IJsselstein hing, hier een boogscheut vandaan notabene. Wel inmiddels dat opa de Neyn in IJsselstein is geboren.